top of page
Search
  • Writer's picture Karolina Macienė

Skautiškas karnavalas

Skautiškas karnavalas - tai sena Europos skautų Lietuvoje tradicija, kuri vyksta kiekvieną sausį. Tai puiki proga prisiminti saviraiškos įgūdžius, patobulinti dainavimo, vaidinimo, šokių gabumus bei juos parodyti visiems broliams ir sesėms! Viso savaitgalio metu niekur nedingsta skautų ir skaučių džiaugsmo šūkiai, pokalbiai ir visur sklindantis juokas. Norime pasidalinti nuo pat 2000 metų vykusiais karnavalais bei dalyvių užrašytais prisiminimais.

2000 m.

Paskutinis pasidūkimas, prieš ateinančius naujus mokslo metus. Kretingoje buvome gerokai per anksti, bet tai buvo laikas su visais pasilabinti ir susipažinti. Labai nustebau, kad skautų jau yra ir Viekšniuose. VALIO! Mes plečiamės.

Po to, gongas visus pakvietė į salę. Pradžia buvo įspūdinga. Salėje tamsu. Scenoj pasirodo Nakties (Nerija) ir Dienos (Laura) fėjos, po truputį su burtų lazdele apšviečia visą salę. Tada ir prasideda renginys - visų pasirodymai ir prisistatymai. Įsimintiniausi - Klaipėdos raganų, Kartenos “Pelenė”, Mažeikių “Pranašas” ir kt.

Prasidėjo II karnavalo dalis - pati saldžiausia ir paslaptingiausia. Visi pasirodė su kaukėmis. Kaunas - indėnai, Mažeikiai - indėnai, Klaipėda - raganos, Kretinga ir Kartena - angelai ir velniai. Buvo gražiausios kaukės rinkimai, kuria tapo mažoji raganaitė - Sida. Paskui - skaniausio pyrago (juos atsivežė beveik visi patruliai) rinkimai. Komisija neapsiėjo be Violetos. Nugalėtojos - Kauno “Žuvėdros”. Vėliau visi išsiruošėme ieškoti didžiausios staigmenos (kuri buvo didžiulis pyragas, kurį rado “Elnės”).

Prasidėjo III karnavalo dalis - diskoteka. Per visą vakarą stovėjo dėžutė, į kurią buvo galima sumesti sveikinimus. Po vadinamosios diskotekos daug kas nuėjo miegoti (ypač jaunesni), bet atsirado tokių, kurie miego nenorėjo. Jurandas pasiūlė susėsti ratu ir dar ramiai pabendrauti.

- Iš Milisentos Misevičiūtės metraščio


2001 m.

Tradicinis karnavalas Kartenoje. Tai buvo pats geriausias Europos skautų susibūrimas.

VISO: ~150 (~50 brolių, ~70 sesių)

TAI VA. Pasirodymas buvo tikrai šaunus - “Laiko mašina”. Urviniai -> antika -> barokas -> hipiai -> ateities vizija. Buvo labai daug ir įvairių vaidinimu.

Renginį vedė trys karaliai (Saulius, Tadas, Domas). Kaip ir priešmet, buvo žaidimas lauke. Užuomina buvo tokia aiški, kas visi žinojo, kur reikia eiti. Karalių dovanų ieškojom prie tilto per Minija. Kadangi buvo šlapia, giliai po tiltu, niekas nelindo ir iš tokios gausybės, karalių dovanas rado tik vienas sesių ir vienas brolių patruliai. Po tiltu jie gavo dar vieną užuominą ir bėgo prie bažnyčios. Iš ten - vėl į mokyklą.

Per rikiuotę salėje, patruliai keitėsi dovanomis, kurios buvo labai įvairios: praktiškos, gražios, simbolinės.

Ryte po šv. Mišių, tvarkymosi ir rikiuotės - tradicinis krepšinis tarp brolių skautų ir brolių pranciškonų (iš jų Europos skautų prezidentas, vienas Europos skautas, kiti buvę ŽSO, LSS…). Mes laimėjom!!!

- Iš Milisentos Misevičiūtės metraščio

2002 m.

Trijų karalių šventė - karnavalas šeimos centre. Renginį vedė trys fėjos: vaidinimų (Violeta), dainų (Viktorija) ir žaidimų (o gi aš!). Patruliai vaidino skirtingas pasakas ir jų interpretacijas.

-Iš Milisentos Misevičiūtės metraščio

2003 m.

Mano gimtojo krašto pasakos ir legendos

Karnavalas - viena iš laukiamiausių skautų švenčių, kurios metu galima susitikti ir susipažinti su sesėm ir broliais iš kitų miestų. Daugeliui vilkiukių tai buvo pirmoji išvyka su nakvyne, kurios jos labai laukė.

Linksmai autobuse besišnekučiuojant, kelias iki Kartenos neprailgo. Kartenos mokykloje, kur turėjo vykti karnavalas, skautės, vilkiukės, pilotės ir broliai (iš Mažeikių) miegojo atskirose klasėse. Pietus, pasiskirstę mažomis grupelėmis, valgė pas Kartenoje gyvenančias skautes. Po pietų, mokykloje buvo atidarymo rikiuotė, po kurios - estafetės sporto salėje.

Vakare prasidėjo ilgai lauktas karnavalas, kurį vedė js pasakų knygų nužengusios ragana ir princesė. Visi skautai ir vilkiukės pasipuošė kaukėmis. Taigi, prasidėjo linksmybės ir ko tik dalyviai nedarė: ir kojom trypė, ir žaidė, ir šoko, ir dainavo, ir šaukė, net arabišką futbolą žaidė. Buvo nepakartojamas vakaras, o vaidinimai vienas už kitą nuostabesni.

Kitą rytą vilkiukės bandė sudoroti visą maistą, kurio buvo labai daug atsivežusios. Visi, kas užeidavo į klasę ir pamatydavo gardumynais nukrautą stalą, pasitikslindavo, ar tikrai vilkiukės atvažiavo tik dviem dienom.

-Iš Klaipėdos gaujos metraščio

2005 m.

Klaipėdos sesės, nuo mažiausios iki didžiausios, dalyvavo tradiciškame karnavale, kur susirinko daugybe H. K. Anderseno pasakų herojų. Kartu su jais žiemos puotoje dalyvavo ir laisvieji džiunglių gyventojai iš R. Kiplingo knygos “Džiungles”.

2006 m. Seserijos LPT karnavalas

2007 m.

Iš Boružių patrulio dalyvavo Paulina ir Austėja. Vyko Venecijos karnavalas, per kurį kiekviena turėjo kaip nors įdomiai apsirengti. Paulina laimėjo gražiausio kostiumo konkurse. Atvykę patruliai (Lūšys ir Boružės) turėjo parengti pasirodymą ir pristatyti savo talentus. Mūsų patrulis gavo “Talentingiausio patrulio” kaspiną. Buvo įdomus Didysis žaidimas per visą Kauno centrą.

-Iš Boružių patrulio metraščio

2008 m.

Karnavalas Kaune - “Kai trys karaliai pasibeldžia”

2009 m.

Karnavalas Druskininkuose - “Kur bebūtų šalis, iš kurios tu esi”

Į karnavalą atvykome iš “Dzikidzikibumbumbumkubahubapaparapum”

Buvom Druskininkų akvaparke, aplankėm grožio šaltinį, miško Aidą, Druskininkų centrą. Žaidėme sniego mūšį ir daug kitokių žaidimų. Lankėmės nuostabiame restorane “Širdelė”, kuriame valgėme puikius pietus (pusė jų nasubaigėme). Rodėme savo “Super” vaidinimą (kurį sukūrėme traukinių stotyje). Po vaidinimo valgėme suneštinę vakarienę.

Pagrindinis karnavalo maistas - “makaronų sriubytė”, užpilama karštu vandeniu. Visam Boružių patruliui karnavalas patiko, tokio tikimės ir kitais metais…

-Iš Boružių patrulio metraščio

2010 m.

Karnavalas vyko Jonavoje.

Vėliau kaip bendras renginys tapo BP gimtadienis. Karnavalas vyko kraštų ir vienetų iniciatyva. Po keletos metų Klaipėdos kraštas pradėjo naują tradiciją - Trijų karalių šventė.

2019 m.

Sausio 6 dieną vyko jau tradicija tapęs skautiškas vakarėlis, skirtas 3 karalių šventei paminėti. Prieš renginį vykusi rikiuotė neapsiėjo be ceremonijų, o Klaipėdos kraštą aplankė asociacijos prezidentė Milisenta. Skautiško vakarėlio metu netrūko vaidinimų, šokių, dainų ir daug šypsenų!

2021 m.

Nors susitikti gyvai nebuvo galimybių, bet Klaipėdos kraštas naujus metus pradėjo nuotoline švente. Pianinu skambino Ieva ir Evaldas, o avelės Li ir Ga keliavo pas gimusį Jėzų. Keliaudamos pririnko daug dovanų - palinkėjimų.


Recent Posts

See All
LIETUVOS NACIONALINĖ EUROPOS SKAUTŲ ASOCIACIJA

Vilniaus g. 2, LT – 97129 Kretinga (registracija)

Antakalnio g. 27, LT – 10312 Vilnius (korespondencijai)

Email: info@europosskautai.lt

Organizacijos kodas: 191973268
Atsiskaitomoji sąskaita: LT21 4010 0418 0008 2257

Užsisakykite mūsų naujienlaiškį

Ačiū!

© 2019 by LNESA. Proudly created with Wix.comTerms of Use  |   Privacy Policy

bottom of page